Hoppa till sidans innehåll

Skridskor


Det absolut viktigaste att tänka på är dina skridskor!

 

När man börjar åka konståkning har TKK inga krav på att skridskorna ska se ut på ett visst sätt. Men ganska snart märker man hur viktig skridskornas kvalitet och passform är för barnets framsteg och intresse.

 

Viktigt att stå rätt på isen

Alla tränare jobbar först och främst med att lära barnen att stå riktigt på isen. Det gör de om skridskoskenan bildar en 90-gradig vinkel mot isen. Det kan rentav vara skadligt för fötterna och vristerna att stå snett under ett helt träningspass. Därför måste vristen stödjas av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Står barnen snett kan det också bero på att kängan är för stor eller för löst knuten.

 

Pojkar har ofta ishockeyskridskor där skenan är cirka 2 cm högre än på konståkningsskridskor. Då kan det bli ännu vingligare och svårare att stå rakt på foten.

 

Köp rätt skridskor

Vanliga skridskor av märken som Jofa, Piruett, Pernilla med mera är ofta för mjuka eller för låga för att orka hålla vristen rak.

 

Märken som TKK rekommenderar är WIFA, Risport, Graf och Edea. Men det är dyrt att köpa konståkningsskridskor av hög kvalitet. Värt att tänka på är dock att bra konståkningsskridskor har ett högt andrahandsvärde, cirka 80 procent av inköpspriset, medan billigare märken knappt går att sälja alls.

 

Läs på anslagstavlan under ”Köp & Sälj”. Där lägger många åkare ut sina skridskor till lägre priser efter att de vuxit ur dem. Skridskor finns också att köpa på olika sajter med begagnade saker på nätet. Tänk bara på att prova skridskorna innan de köps; en bruten känga är nämligen helt oanvändbar!

 

Hyr skridskor hos TKK

Klubben har köpt ett antal skridskor i storlekarna 25-34 som hyrs ut varje år till åkare i skridskoskolan och fortsättningsåkare för 700 kr. per säsong inklusive slipning. Det är ganska stor efterfrågan och skridskorna går inte att boka i förväg. Kontakta Therese Gullbrandsson This is a mailto link  om du vill veta mer om hyrning av skridskor.

 

Skötseln är A och O

Efter träningen ska skridskoskenan torkas av tills den är helt torr. Låt inte skydden sitta på för då rostar skenan. Plocka ur skridskorna så snart du kommer hem så att de luftas.

 

Tänk på att alltid ha skydden på när du går från omklädningsrummet till isen. Även gummimattorna är grusiga och kan lätt skada en skridskoskena.

 

Skridskorna ska vara välslipade

Om skäret (kanten på skenan) inte är skarp skjuter barnet ifrån med taggarna och lär sig fel åkteknik.

 

Skridskoslipning ska göras av utbildad slipare, alltså inte i sportvaruhuset. I Rönnäng finns sliparen Lars Sandberg som slipar klubbens skridskor för 100 kronor per par. Lars kan även montera skenor.

Man ringer själv och bokar tid hos Lars, på tel 070-2856508.

 

Undrar du något?

Tänk på att du alltid kan fråga din tränare om råd ifall du är osäker på något som rör dina skridskor.

Uppdaterad: 11 FEB 2018 10:05

MP Skating

  

 

 

 

 

Norrköpings Skateshop erbjuder 10 % klubbrabatt på hela sortimentet.

Uppge rabattkod Tjörn i rabattkodsfältet i webshopens kassa.

 

Postadress:
Tjörns KK - Konståkning
Tjörns ishall, Stansvik
47141 Rönnäng

Kontakt:
Tel: 0304672000
E-post: tkk.kansliet@telia.c...

Se all info