SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tjörns Konståkningsklubb
Fotboll

Föreningen har valt att köpa in en ny slipmaskin för skridskoslipning.

Så nu har vi inte bara dom bästa åkarna utan även marknadens bästa slipmaskin för att säkerställa perfekt slipning varje gång.

 

Slipning kostar 120 kr för medlemmar

 

Kontakta Anders för att boka slipning 0708-519970. Adressen är Åseby 13 på Tjörn

Skridskor & Slipning

Det absolut viktigaste att tänka på är dina skridskor!

När man börjar åka konståkning har TKK inga krav på att skridskorna ska se ut på ett visst sätt. Men ganska snart märker man hur viktig skridskornas kvalitet och passform är för barnets framsteg och intresse.

 

Viktigt att stå rätt på isen

Alla tränare jobbar först och främst med att lära barnen att stå riktigt på isen. Det gör de om skridskoskenan bildar en 90-gradig vinkel mot isen. Det kan rentav vara skadligt för fötterna och vristerna att stå snett under ett helt träningspass. Därför måste vristen stödjas av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Står barnen snett kan det också bero på att kängan är för stor eller för löst knuten.

 

Pojkar har ofta ishockeyskridskor där skenan är cirka 2 cm högre än på konståkningsskridskor. Då kan det bli ännu vingligare och svårare att stå rakt på foten.

 

Köp rätt skridskor

Vanliga skridskor av märken som Jofa, Piruett, Pernilla med mera är ofta för mjuka eller för låga för att orka hålla vristen rak.

Märken som TKK rekommenderar är WIFA, Risport, Graf och Edea. Men det är dyrt att köpa konståkningsskridskor av hög kvalitet. Värt att tänka på är dock att bra konståkningsskridskor kan ha ett relativt högt andrahandsvärde, cirka 50-70 procent av inköpspriset, medan billigare märken knappt går att sälja alls.

 

Om du vill köpa nya skridskor kan du till exempel vända dig till något av nedanstående företag:

 

MP Skating i stationshuset i Stenungsund. MP’s  kan ta fram det mesta och deras ledande märken är Graf och Edea, de har även Risport, Jackson och Wifa. MPs nås på 0303-69960 för att boka tid för utprovning. MPs har ett stort sortiment på lager och lämnar 10% rabatt vid försäljning av skridskor och skenor till medlemmar i Tjörns KK.

 

Sport with Success i Sävedalen, Imi Raabe på telefon 0706-262610. 

 

Läs på anslagstavlan under ”Köp & Sälj” eller titta på föreningens anslagstavla i ishallen. Där lägger åkare ut sina begagnade skridskor till lägre priser efter att de vuxit ur dem. Skridskor finns också att köpa på olika sajter med begagnade saker på nätet, t.ex. blocket eller facebook-grupper. Tänk bara på att prova skridskorna innan de köps; en bruten känga är helt oanvändbar!

 

Hyr skridskor hos TKK

Klubben har köpt ett antal skridskor i storlekarna 25-34 som hyrs ut varje år för 700 kronor per säsong. För tävlingsåkare är kostnaden 900 kr per säsong. Kontakta Therese Arvidsson på 0304-672000 eller tkk.kansliet@telia.com om du vill hyra skridskor.

 

Skötseln är A och O

Efter träningen ska skridskoskenan torkas av tills den är helt torr. Låt inte skydden sitta på för då rostar skenan. Plocka ur skridskorna så snart du kommer hem så att de luftas.

 

Tänk på att alltid ha skydden på när du går från omklädningsrummet till isen. Även gummimattorna är grusiga och kan lätt skada en skridskoskena.

 

Skridskorna ska vara välslipade

Om skäret (kanten på skenan) inte är skarp skjuter barnet ifrån med taggarna och lär sig fel åkteknik.

Skridskoslipning ska göras av utbildad slipare, alltså inte i sportvaruhuset. I Åseby, mitt emot Tjörns Ridklubb finns Anders Petersson som slipar klubbens skridskor. Adress: Åseby 13.  Slipningen kostar 120:-/par för klubbens åkare. 

Man ringer själv och bokar tid hos Anders på: 0708-519970.

 

Undrar du något?

Tänk på att du alltid kan fråga din tränare om råd ifall du är osäker på något som rör dina skridskor.

 
Anmälan
Våra sponsorer